Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Split TVA – Conditii din ce in ce mai grele pentru afaceri

SplitTVAOrdonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA – sistemul split TVA, presupune ca firmele să încaseze de la clienții lor sumele cu titlul de TVA din prețul fiecărui bun/serviciu într-un cont separat, deschis la Trezorerie sau la alte bănci.

Dupa opinia majoritatii specialistilor din firme, care trebuie sa puna in aplicare mecanismul plății defalcate a taxei pe valoare adăugată, masura este una care:

  • sporeste birocratia,
  • introduce munca suplimentara
  • duce la greșeli in evidentele contabile
  • impune modificarea programelor de contabilitate
  • este generatoare de costuri inutile.

Prin faptul ca firmele platitoare de TVA vor avea obligaţia să plătească TVA-ul aferent achizițiilor într-un cont special al furnizorului se vor bloca o parte din banii din economie în conturi bancare. Este posibil ca Statul sa nu câștige din aplicarea acestui sistem, ci sa piarda din sumele colectate pentru că, asa cum s-a intamplat de multe ori, o parte din economie se va muta în zona subterană.

De asemenea, sistemul de amenzi introdus de ordonanta, in fapt, pedepseste contabilul din firma care greșește cu privire la evidentierea tva pe facturi și nu pe cei care fac evaziunea fiscală. Astfel, in loc să investească resurse în identificarea celor care fac evaziune cu TVA, ANAF sanctioneaza de fapt contabilul si firma de buna credinta.

Introducerea de documente suplimentare de evidenta, drumurile zilnice la bănci, timpul pierdut, cresterea costurilor sunt aspecte care se puteau evita daca legiuitorul ar fi avut o consultare reala, constructiva si asumata cu reprezentantii comunitatii de afaceri. Acest lucru nu se intampla in perioada postdecembrista, primii care suporta consecintele fiind firmele si apoi intreaga comunitate, care in fapt plateste pentru toate erorile care privesc reglementarea activitatii economice din Romania.

        Impreuna in lumea afacerilor