Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Sprijinul Comisiei Europene pentru fermierii romani din sectorul lapte si carne este de 11 milioane de euro

comisia europeana

Romania urmeaza sa primeasca 11 milioane de euro din ajutorul de 500 de milioane de euro alocate de Comisia Europena pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele lapte si carne, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Suma va fi supusa unui vot final al Comisiei in aceasta saptamana.

Propunerea Comisiei Europene acorda Romaniei o suma de 11 milioane de euro. Acesta va fi supusa unui vot final. Vom vedea cum se va termina negocierea, a declarat Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte.

Conform cifrelor oficiale, cele 28 de state membre vor primi ajutoare in valoare totala de 420 milioane de euro. Din anvelopa totala, Romania va primi 11,1 milioane de euro, la fel ca si Danemarca, dar mai putin decat Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai putin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

In legatura cu modul in care vor fi folositi acesti bani, seful MADR si-a aratat speranta ca fiecare stat membru va fi lasat sa ii aloce acolo unde considera ca este nevoie mai mare.

„Eu sper ca fiecare stat membru sa decida. S-a avut in vedere cand s-a alocat aceasta suma cota de lapte pentru ca acesta este sectorul cel mai afectat si va beneficia de cel mai mare sprijin. Cota de lapte pe care a avut-o fiecare stat membru in masura in care fermierii au fost afectati de scaderea preturilor, daca au traversat seceta si daca, direct sau indirect, au fost afectati de catre embargoul Federatiei Ruse. Toate aceste elemente au stat la baza alocarilor financiare facute de catre Comisie”, a mai precizat Daniel Constantin.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii din sectoarele lapte si carne, afectati de embargoul rus.

„La stabilirea alocarii acestui sprijin, ne vom asigura ca fondurile sunt distribuite intr-un mod echitabil, tintit si eficient, acordand o atentie deosebita statelor membre si fermierilor care au fost cei mai afectati de evolutiile pietei. Intentia Comisiei este de a oferi libertate maxima statelor membre, astfel incat acestea sa poata tine seama de situatiile specifice cu care se confrunta”, se noteaza in comunicatul Comisiei Europene.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor