Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Starea culturilor in principalele tari ale UE

5In primele patru state producatoare de grau ale UE, starea culturilor este buna.

In Franta, suprafata totala de grau este de asteptat sa se mentina la un nivel similar cu cel din anul trecut, cca. 5,01 mil. ha, cu o foarte usoara scadere a suprafetei semanate cu orz.
Singura regiune in care exista unele motive de ingrijorare pentru grau este Rhone Alpes, unde ploile abundente au intarziat semanatul. Conditiile meteo favorabile din ultimele saptamani au declansat infratirea, astfel ca starea culturii de grau este buna, raportat la media ultimilor patru ani.

O crestere a suprafetei semanate a fost estimata la graul dur, aceasta din cauza marjelor brute atractive la aceasta cultura.
La rapita s-a inregistrat o reducere a suprafetei semanate. Este de asteptat ca o parte din suprafata astfel disponibilizata sa fie semanata in primavara cu in, soia si mazare.

In Germania, suprafata insamantata cu grau si orz este usor mai mare decat anul trecut, in timp ce suprafata semanata cu secara s-a redus. Conditiile meteo din aceasta toamna au favorizat o crestere vegetativa puternica, in special la rapita, ceea ce provoaca ingrijorare in cazul unui posibil inghet in timpul iernii. Fermieri din nordul Germaniei au redus suprafata cultivata cu orz. Culturile de grau se prezinta intr-o buna stare de vegetatie, in unele zone fiind chiar prea avansata pentru aceasta perioada.

Polonia – suprafata semanata in aceasta toamna a inregistrat o usoara scadere, comparativ cu toamna anului trecut, la 4,25 – 4,30 mil. ha comparativ cu 4,32 mil. ha in toamna 2013. Analiştii pietei apreciaza ca preturile nu au fost favorabile unei cresteri a suprafetei cultivate cu cerele de toamna in Polonia. Cu toate acestea, lipsa unor culturi alternative pentru fermieri au facut ca suprafata semanata in aceasta toamna sa fie relativ similara cu cea de anul trecut. Suprafata cultivata cu rapita ar putea fi putin mai mica decat anul trecut, fiind apreciata la 800 de mii de hectare.

In Marea Britanie, primele estimari semnaleaza o crestere a suprafetei totale semanate in aceasta toamna, chiar in conditiile in care s-a inregistrat un declin de 5% al suprafetei semanate cu grau, o crestere de 12% la orz, o scadere de 13% pentru ovaz si o reducere cu 4% a suprafetei semanate cu rapita. Motive de ingrijorare exista din cauza cresterii vegetative relativ avansate pentru aceasta perioada si a pericolului de inghet.

Sursa: www.agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor