Anual, Camerele de Comert si Industrie judetene si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, prezinta Starea Economiei, la nivel judetean si national, obligatii impuse de Legea nr. 335/2007 privind organizarea si functionarea Camerelor de Comert si Industrie din Romania.
Scopul elaborarii Starii Economiei este de a pune la dispozitia atat a firmelor, cat si a autoritatilor si institutiilor statului (parlamentarilor, institutiilor prefectului, consiliilor judetene, primariilor si institutiilor descentralizate ale statului), o radiografie a activitatilor economice, care sa foloseasca atat in activitatea de elaborare a strategiilor de dezvoltare si de adaptare a acestora la nevoile firmelor si comunitatilor cat si ca suport informational pentru comunitatea de afaceri in initierea si dezvoltarea afacerilor catre cele mai productive si eficiente domenii de activitate si zone de implementare, atat din perspectiva oportunitatilor cat si a necesitatilor ce pot fi acoperite.
In acest sens, Starea Economiei judetului Bacau are o abordare concreta si practica, concentrandu-se pe o analiza simpla si accesibila a mai multor indicatori, structurati pe cele 5 sectiuni de activitate economica: agricultura, industrie, constructii, comert si servicii si in cadrul acestora pe 12 domenii de activitate: agricultura industrie alimentara, industrie usoara, industria lemnului, industria prelucratoare, constructii, comert, cercetare – dezvoltare si ITC, servicii medicale, transport si depozitare, turism si alimentatie publica si servicii diverse.
Este prezentat de asemenea numarul de intreprinderi la mia de locuitori, atat la nivel general cat si pe fiecare din domeniile de activitate prezentate, adaptand in acest fel materialul elaborat la normele si reglementarile europene.
Interesanta este prezentarea in ceea ce priveste cifra de afaceri si profitul pe grupe de marime, cat si numarul de salariati pe grupe de marimi lasand la latitudinea fiecarei autoritati, institutii sau firme sa interpreteze si sa utilizeze datele oferite in materialul elaborat.
In acest context, Starea Economiei creeaza premisele deschiderii unei dezbateri, intre comunitatea de afaceri si autoritatile si institutiile statului ca factori de decizie administrativa si politica, care sa conduca la adoptarea unor masuri pentru imbunatatirea conditiilor necesare initierii si dezvoltarii afacerilor si la aparitia unor investitii noi in judetul Bacau.
Acestea sunt doar cateva argumente rezultate in urma analizei, pentru celelalte idei precum si pentru a fi implicati in discutiile si dezbaterile ce vor avea loc pe acest subiect va invitam sa participati la conferinta:
Starea Economiei judetului Bacau
ce se va desfasura in data de 09 decembrie 2019, incepand cu ora 11.00, la Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau, Sala de consiliu.
Pentru ca ne dorim ca dialogul intre comunitatea de afaceri si autoritatile si institutiile statului sa devina realitate, programul conferintei cuprinde prezentari si dezbateri sustinute de profesionisti in domeniu pe teme de interes pentru comunitatea de afaceri: Conditiile necesare initierii si dezvoltarii afacerilor, sustinuta de Catalin TRIFU, Director reprezentanta Bucuresti a CCI Bacau; Invatamantul profesional si tehnic – necesitate a comunitatii de afaceri, sustinuta de Mihaela CIUCHI, Inspector Scolar, ISJ Bacau; Contributia firmelor si a angajatilor acestora la bugetele locale si bugetul de stat, sustinuta de Cezar OLTEANU, Director Dezvoltare Afaceri CCI Bacau; Forta de munca in judetul Bacau, sustinuta de Conf. univ. dr. Mihai CAPRIOARA, Universitatea G. Bacovia Bacau; Digitalizarea – conditie pentru imbunatatirea comunicarii, sustinuta de Prorector, Prof. univ. dr. Elena NECHITA, Universitatea V. Alecsandri Bacau; Angajati mai bine pregatiti, intreprinderi mai performante, Proiect CCI Bacau, prezentat de Corina UNGUREANU, Manager proiect si Phoenix – responsabilitate prin economie sociala, Proiect al SN de Cruce Rosie din Romania, prezentat de Silviu LEFTER, Director general, SN de Cruce Rosie.
In final, putem afirma ca avand informatii corecte, exista premisa ca deciziile pe care le luam sa fie corecte.