Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Tehnologia de cultivare a coriandrului, una dintre cele mai cautate plante medicinale pentru export

coriandruCultivata cu succes pe toata intinderea Europei, precum si a Indiei si a Africii de Nord, coriandrul este o planta medicinala si melifera, foarte cautata pe piata straina, in special in tarile arabe. Va prezentam in acest articol tehnologia de cultivare a coriandrului dezvoltata de Catalina Drutu, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni.

In prezent in tara noastra se cultiva soiurile Sandra si Omagiu create la S.C.D.P.M.A. Fundulea. Planta premergatoare trebuie sa lase terenul curat de buruieni si intr-o stare fizica buna. Aceasta specie realizeaza productii mari si constante cand se cultiva dupa borceaguri pentru masa verde sau fan, leguminoase pentru boabe si cereale de toamna. De asemenea nu se recomanda monocultura pentru a preveni atacul bolilor si daunatorilor. Se va cultiva in acelasi loc dupa cel putin 4-5 ani.

  • Fertilizarea la coriandru

Reactioneaza foarte bine la ingrasaminte, in special pe terenuri cu fertilitate mai redusa sau dupa premergatoare neingrasate sau mare consumatoare de elemente fertilizante (cartof, sfecla,etc.).

Fosforul influenteaza pozitiv productia de fructe la coriandru, doza optima pentru zona subcarpatica a Moldovei fiind de 70 kg substanta activa pe hectar. Ingrasamintele cu azot se recomanda a se da in doze de 60-70 kg s.a./ha.

Ingrasamintele cu potasiu pe majoritatea solurilor, nu influenteaza nivelul productiei. Aplicate pe solurile cernoziomice au o influenta nesemnificativa asupra productiei de fructe, iar cand sunt din abundenta impiedica accesul azotului si fosforului in plante, ceea ce duce la scaderea productiei.

Gunoiul de grajd se aplica numai plantei premergatoare, ingrasamintele fosfatice se administreaza sub aratura de baza, iar cele azotoase primavara timpuriu, chiar in mustul zapezii, inaintea pregatirii patului germinativ.

  • Lucrarile solului la coriandru

Prin aratura trebuie in primul rand sa se distruga buruienile existente si sa se asigure un regim favorabil de umiditate din sol. De aceea, terenurile curate de buruieni se vor ara la 22 – 25 cm adancime, iar cele puternic imburuienate la 28 – 30 cm, in ambele cazuri folosind grapa stelata.

Primavara imediat ce solul s-a zvantat se executa o lucrare cu polidiscul in agregat cu grapa cu colti reglabili, iar apoi o trecere cu combinatorul la adancimea de 4-5 cm, care realizeaza maruntirea si uniformizarea solului inainte de insamantare.

  • Semanatul la coriandru

Coriandrul se inmulteste prin seminte. Samanta pentru semanat trebuie sa aiba puritatea fizica de cel putin 94%, iar facultatea germinativa de cel putin 75%.

Epoca de semanat este primavara in prima urgenta, cand in sol la adancimea de 10 cm se realizeaza temperatura de 7-80C. Semanatul la aceasta epoca permite distrugerea in mare a buruienilor anuale prin lucrarile de pregatire a patului germinativ si obtinerea de plantute viguroase, uniforme ceea ce duce la sporirea productiei.

Densitatea plantelor. In zona subcarpatica a Moldovei, densitatea optima a plantelor de coriandru , la unitatea de suprafata, (190-200 pl/m2), care asigura obtinerea unor productii ridicate de fructe si ulei volatil, se realizeaza cu norma de samanta de 20 kg/ha, rezultatele fiind media a trei ani de experimentare. Distanta intre randuri recomandata este de 25 cm pe terenurile cu grad scazut de imburuienare, si de 50 cm pe solurile imburuienate. Adancimea de semanat este de 4-5 cm.

  • Lucrarile de ingrijire pentru cultura de coriandru

Combatarea buruienilor. Pentru culturile amplasate pe terenuri mai imburuienate la care semanatul s-a facut la distanta de 50 cm intre randuri se recomanda 1-3 lucrari cu cultivatorul prevazut cu discuri de protectie la adancimea de 5-7 cm si 1-2 pliviri selective.

Combaterea chimica a buruienilor se face cu ajutorul erbicidelor. In vegetatie se recomanda Romanex si unul din graminicidele: Fusilade sau Gallant.

Combaterea bolilor si daunatorilor. La coriandru este frecventa brunificarea inflorescentelor si innegrirea fructelor (Xanthomonas translucens) care produc pagube insemnate. Masurile de prevenire constau in folosirea de samanta neinfectata, respectarea asolamentului si igiena culturala. Se recomanda tratarea chimica cu Tiradin 4,0 kg/t de samanta sau Tiramet 3,0 kg/t de samanta

Culturile de coriandru sunt atacate si de cercosporioza (Cercospora coriandri) si de putregaiul radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum). Pentru prevenirea acestora se recomanda aplicarea masurilor agrofitotehnice: rotatia culturilor, folosirea de samanta sanatoasa, efectuarea la timp a lucrarilor de intretinere, a masurilor de igiena fitosanitara (strangerea si arderea resturilor vegetale) care contribuie la eradicarea patogenilor ce se acumuleaza si rezista in camp. Dintre daunatori cel mai periculos este viespea coriandrului (Systole coriandri) larva acestuia dezvoltandu-se in fruct si hranindu-se cu endospermul semintelor. Pentru combaterea daunatorului se recomanda efectuarea a 2 tratamente: primul la inceputul infloritului, iar al doilea la inflorirea in masa. Se poate utiliza unul din urmatoarele produse : Decis 2,5 EC – 0,05%, Fastac 10 EC – 0,02%.

  • Recoltarea la coriandru

Fructele ajung la maturitate in mod esalonat, pe aceeasi planta putandu-se gasi in acelasi timp atat fructe mature, cat si flori. Pentru a reduce pierderile prin scuturare, se recolteaza cand 50-75% din fructe sunt mature, avand culoarea galben – bruna. In acelasi scop se recomanda recoltatul in doua faze (cosit dimineata pe roua, seara sau chiar noaptea si apoi dupa 4-5 zile treierat din brazda).

Daca se foloseste recoltarea in doua faze plantele de coriandru se taie in brazde cu vindroverul sau cu masina de recoltat mazare. In a doua faza se executa treieratul cu combina cu picup, la combina reducandu-se turatia tobei la 500-600 turatii/min, iar distanta dintre batator si contrabatator va fi reglata la 15-20 mm, pentru a nu sparge fructele..

La recoltarea direct din lan, reglajele combinei sunt aceleasi, dar unele studii, in acest caz se pierde 20-25% din productia de fructe.

  • Prelucrarea materiei prime la coriandru

Dupa recoltare, fructele se conditioneaza la selector si se intind in straturi subtiri la soare sau magazii pentru a se usca. Uscarea se poate face si artificial la 60-700C, aceasta metoda fiind mai costisitoare.

Productia medie de fructe ce se poate obtine este de 1000-1800 kg/ha fructe sau de 14-18 kg/ha ulei volatil.

Sursa: StiriAgricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor