Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Topul firmelor din judetul Bacau – conferinta de comunicare publica

Slider-TOPAnual, Camerele de Comert si Industrie judetene si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, elaboreaza Topul Firmelor, la nivel judetean si national, obligatii impuse de Legea nr. 335/2007 privind organizarea si functionarea Camerelor de Comert si Industrie din Romania.

Topul Firmelor din Judetul Bacau este o competitie de marca, o ierarhizare, un clasament al societatilor comerciale bacauane, care au obtinut cele mai bune rezultate economico-financiare in anul fiscal anterior, intocmit in baza unei metodologii unice pe tara, structurat pe sectiuni, domenii de activitate, grupe de activitate si grupe de marimi (microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii, mari si foarte mari), reunite in Catalogul Topului Firmelor din judetul Bacau, editat in format electronic.

Sursele de informatii utilizate pentru elaborarea Topului Firmelor din Judetul Bacau sunt: Informatii din situatiile financiare ale societatilor pentru anul anterior, conforme cu Directivele Europene, furnizate de Ministerul Finantelor Publice; Informatii despre firmele legal înregistrate în judetul Bacau, furnizate de Oficiul Registrului Comertului Bacau; Informatii oferite de Directia Judeteana de Statistica Bacau; Informatii despre firme, rezultate din activitatea proprie.

Sunt admise în Top entitatile care sunt comercianti conform legii, au profit brut/profit din exploatare pozitive, cifra de afaceri de minim 100.000 lei în cazul microîntreprinderilor si minim 250.000 lei în cazul celorlalte entitati si au minim 2 salariati.

Topul este structurat pe 5 sectiuni: agricultura, industrie, constructii, comert si servicii, in cadrul acestora pe 14 domenii de activitate: agricultura, industrie alimentara, industrie usoara, industria lemnului, industrie prelucratoare, constructii, comert cu ridicata, comert intermediar, comert cu amanuntul, cercetare – dezvoltare si T.I.C., servicii medicale, transport si depozitare, turism si alimentatie publica, servicii diverse, pe 196 grupe de activitate si 5 clase de marime a intreprinderilor.

Indicatorii utilizati pentru clasificarea firmelor sunt: cifra de afaceri neta, profitul brut/exploatare, rata profitului brut/exploatare, eficienta utilizarii resurselor umane, eficienta utilizarii capitalului angajat.

Punctajul fiecarei firme din top se calculeaza ca suma produselor dintre indicatori si ponderea aferenta fiecarui indicator. Firmele membre ale camerei judetene, care au achitat cotizatia la zi, primesc o bonificatie de 10% din punctajul total. Clasamentul contine câte maxim 10 firme pentru fiecare domeniu, grupa de activitate si clasa de marime a întreprinderii, determinate prin ordonarea descrescatoare a punctajului total.

Distinctiile acordate la editia 26 a Topului sunt: atestat – confirma locul ocupat de firme în clasament, Trofeu CCI Bacau – pentru rezultate de exceptie, medalie Topul firmelor, Insigna CCI Bacau.

Clasamentul este analizat de o comisie tehnica de realizare a topului, numita de catre conducerea Camerei. Clasamentul este validat de Colegiul de Conducere a CCI Bacau si devine astfel Topul Firmelor din Judetul Bacau.

Comunicarea publica a clasamentului Topului Firmelor se face cu ocazia Zilelor Economiei Bacauane care vor avea loc în perioada de 9 – 13 decembrie 2019, în cadrul Conferintei Topului Firmelor, ce se va desfasura pe data de 10 decembrie, incepand cu ora 11.00, la Centrul de Afaceri si Expozitii, Calea Dr. Alexandru Safran nr. 145, Sala de consiliu.

Scopul organizarii conferintei este ”dezvăluirea” si comunicarea publica a Topului Firmelor din Judetul Bacau, inclusiv a metodologiei de lucru si scopul realizarii acestor clasamente, pentru a clarifica modul de elaborare a ierarhiei topului dar si pentru a defini Catalogul Top ca instrument de lucru pentru initierea si dezvoltarea afacerilor.

Programul conferintei cuprinde: prezentarea metodologiei, a scopului elaborarii Topului, prezentarea Topului Firmelor din Judetul Bacau, a Catalogului TOP ca instrument de lucru pentru initierea si dezvoltarea afacerilor, prezentari sutinute de Constantin CERNAT, Director Consultanta Afaceri CCI Bacau; prezentarea Contributiei firmelor si a angajatilor acestora la bugetele locale si bugetul de stat, sustinuta de Cezar OLTEANU, Director Dezvoltare Afaceri CCI Bacau si prezentarea Problemelor si nevoilor firmelor, sustinuta de Catalin TRIFU, Director Reprezentanta Bucuresti a CCI Bacau.

Conferinta se va incheia cu o sesiune interactiva destinata dezbaterilor privind temele prezentate, pentru a da ocazia participantilor sa isi exprime opinia dar si pentru a raspunde tuturor intrebarilor.

La eveniment sunt invitati sa participe reprezentanti ai firmelor, ai autoritatilor si institutiilor statului (parlament, institutia prefectului, consiliul judetean, primarii si institutii descentralizate ale statului).

In final aratam ca la ediţia din acest an, din cele 10.865 firme cu activitate în anul 2018, au fost eligibile, conform metodologiei, un număr de 5.412 firme, iar in clasamente sunt prezente un număr de 1877 firme. Distributia acestora pe sectiuni este: agricultura – 87, industrie – 378, constructii – 268, comert – 338 si servicii – 806. Distributia pe zone a firmelor clasate in Top este: zona Bacau, Buhusi, Podu Turcului (zona de acoperire a judecatoriei Bacau) – 1361 firme, din care 60 in zona Buhusi si 21 in zona Podu Turcului; zona Onesti, Targu Ocna, Slanic Moldova (zona de acoperire a judecatoriei Onesti) – 320 firme si zona Comanesti, Darmanesti, Moinesti (zona de acoperire a judecatoriei Moinesti) – 196 firme.

Un antreprenor informat este un antreprenor de succes!

        Impreuna in lumea afacerilor