Conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, Romania se claseaza pe locul 12 la nivel mondial in acest clasament.
La inceputul acestei saptamani, Organizatia Internationala a Viei si Vinului a dat publicitatii cele mai recente statistici referitoare la suprafetele cultivate cu vita de vie existente la finele anului trecut.
Primele trei locuri in clasamentul mondial al cultivatorilor de vie sunt ocupate in ordine de Spania, China si Franta, iar Romania ocupa locul al 12-lea in acest clasament.
In prezent, China dispune de 799.000 de hectare destinate cultivarii vitei de vie, fata de 1,02 milioane de hectare in Spania, aproximativ 11 la suta din teritoriul Chinei fiind alocat podgoriilor in 2014, in crestere fata de 4 la suta in anul 2000.
In ceea ce priveste productia de vin, lucrurile se schimba putin, datele OIV indicand faptul ca Franta ramane cel mai mare producator de vinuri la nivel mondial, cu 46,7 milioane de hectolitri, fiind totodata si tara cu cele mai mari vanzari de vin peste hotare, in urma carora a obtinut peste 7,7 miliarde de euro.
La capitolul consum de vinuri, primul loc este ocupat de Statele Unite, unde s-a consumat anul trecut 13 la suta din intreaga productie de vin la nivel mondial. Pe urmatoarele doua locuri se claseaza Franta si Italia, iar consumul la nivel mondial s-a redus pe parcursul anului trecut, ajungand la 240 de milioane de hectorlitri.
OIV a prezentat si date referitoare la importurile de vinuri, date ce indica faptul ca Germania, Marea Britanie si SUA au fost anul trecut cei mai mari importatori, inregistrand tranzactii evaluate de OIV la 26 de miliarde de euro.
In capitolul referitor la tara noastra, raportul OIV evidentiaza faptul ca productia de vin a Romaniei a scazut cu 20% in 2014, ajungand la 4,093 milioane de hectolitri, de la 5,113 milioane de hectolitri in 2013, dar cu toate acestea Romania ocupa in continuare locul 12 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin.
Sursa: agroromania.manager.ro