Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Transfer bunuri. Operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri. Care sunt implicatiile TVA?

p_194468_440x300-00-65Tinem cont prin cele ce urmeaza de obligatiile declarative care insotesc un transfer de bunuri. Astfel, o fima de constructii (subantreprenor) cumpara materiale din Romania si le transporta intr-un alt stat membru UE in vederea construirii unui imobil. Vom stabili daca TVA-ul aferent achizitiilor de materiale se poate deduce in Romania, precum si daca materialele vor trebui declarate in D390 dat fiind faptul ca factura se face pe constructia finala si nu pentru materialele folosite.

In prima etapa, pentru materialele expediate de pe teritoriul Romaniei, firma din Romania efectueaza un transfer de bunuri, de exemplu, in Ungaria, operatiunea fiind considerata in Romania drept operatiune asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri, scutita de TVA in Romania conform prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a). Pentru aceasta livrare, firma din Romania emite o autofactura.

Avand in vedere faptul ca in Ungaria, firma din Romania efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Ungaria, consider ca firma din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Ungaria, similar prevederilor art. 316 ” Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA”, alin. (6) lit. b) din Codul fiscal aplicabil in Romania, armonizat cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata “Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:

  • sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308; sau
  • sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa. “

Astfel, in a doua etapa, firma din Romania efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Ungaria pentru care datoreaza TVA in Ungaria. Inregistrarea in scopuri de TVA in Ungaria trebuie efectuata inainte de realizarea operatiunii asimilate achizitiei intracomunitare de bunuri. Inregistrarea TVA in Ungaria poate fi efectuata direct sau prin reprezentant fiscal desemnat in Ungaria. Valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri trebuie raportata fiscal autoritatii fiscale din Ungaria , printr-un formular similar decontului de TVA cod 300 din Romania.

In a treia etapa, constructorul din Romania efectueaza un serviciu legat direct de un bun imobil, considerat neimpozabil in Romania deoarece sunt aplicabile prevederile exceptiei de la art. 278 alin. (4) lit. a) conform careia locul prestarii este considerat a fi locul unde este situat bunul imobil respectiv, adica in Ungaria.

In situatia in care pentru aceasta operatiune firma din Romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Ungaria printr-un sediu fix sau printr-un sediu permanent astfel incat sa plateasca TVA autoritatii fiscale din Ungaria, serviciile legate de acel bun imobil sunt neimpozabile in Romania. Valoarea acestor servicii, neimpozabile in Romania, facturate pe numele beneficiarului din Ungaria, se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 3 “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ………” , dar fara report la randul 3.1 deoarece operatiunea nu este o prestare intracomunitara de servicii pentru care se aplica prevederile regulii generale de taxare de la art. 278 alin. (2).

Valoarea acestui serviciu care include si valoarea materialelor transferate in Ungaria nu se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES, chiar daca beneficiarul constructiei din Ungaria este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Ungaria. In acest context, trebuie retinut faptul ca, prin declaratia cod 390 VIES, se raporteaza doar valoarea operatiunilor intracomunitare cu bunuri si servicii. In situatia in care pentru lucrarile de construire constructorul din Romania este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Ungaria, valoarea serviciilor care urmeaza a fi prestate nu se va mai raporta prin decontul de TVA cod 300 din Romania, ci printr-un decont de TVA similar decontului cod 300.

Pentru bunurile expediate pe teritoriul Ungariei, constructorul din Romania isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura furnizorului de materiale, fiind aplicabile prevederile art. 297 alin. (4), lit. b) “Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

  • operatiuni taxabile;
  • operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania”.

Sursa: www.fiscalitatea.ro

        Impreuna in lumea afacerilor