Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Tratamente fitosanitare la culturile de leguminoase

 

842-fasoleGargarita fasolei, denumita stiintific Acanthoscelides obtectus, este cel mai important daunator al semintelor depozitate de fasole, informeaza Unitatea Fitosanitara Cluj. Larvele gargaritelor se hranesc cu continutul boabelor de fasole, dar si cu alte specii de leguminoase precum lintea, nautul , bobul, soia. Cele mai puternice atacuri ale acestui daunator apar in perioadele secetoase.

Daunatorul are capacitatatea sa afecteze inclusiv valoarea biologica a boabelor (germinatie, dezvoltare, cresterea viitoarelor plantaii). Atacul incepe in camp, unde adultii gargaritei depun ouale pe pastaile aproape coapte. Larvele vor patrunde in semintele incomplet dezvoltate de fasole, iar dezvoltarea daunatorului va continua in depozite, magazii.

Continutul bobului, cotiledoanele si embrionul pot fi distrus in intregime de acest daunator. Specia dezvolta 2-3 generatii pe an din care prima si a treia in magazii iar a doua in camp. In depozite atacul poate duce la pierderi majore daca nu se intervine cu masuri de combatere.

Astfel, tratamentele fitosanitare recomandate a fi utilizate in camp prin stropirea culturii in faza fenologica sunt:

  1. Decis Mega – 0.03 % ;
  2. Fastac 10 EC – 0.02 % ;
  3. Mavrik 2 F – 0.05 %( produs selectiv pentru albine si entomofauna utila )
  4. Reldan 22 EC – 0.14 % ;

Pentru un efect cat mai bun se vor aplica doua-trei tratamente la interval de 10-12 zile la sfarsitul infloririi. Totodata, specialistii recomanda ca stropirile sa fie realizate dimineata sau seara, evitand orele zilei cu temperaturi mai mari de 20-22 ° C.

In cazul stocurilor destinate consumului (uman sau animal) se aleg produse mai putin poluante pentru mediu si consumator din grupele clasificate Xn si Xi (nocive si iritante) precum: K-Obiol EC 25; Actellic 50 EC ; K-Othrine WG 250.

 La boabele provenite din culturile foarte infestate se poate efectua si gazarea semintelor imediat dupa recoltare impotriva adultilor cu: Delicia Gastoxin – 30 gr /.t; Phostoxin – 10 tablete / t. Aceste produse se utilizeaza doar in spatiile de depozitare, silozuri ce pot fi inchise etans si nu permit trecerea gazului. Spatiile raman inchise 4-5 ore dupa care se aerisesc.

In ceea ce priveste perioada optima de tratament aceasta este ingalbenirea primelor pastai de fasole.

Unitatea Fitosanitara Cluj recomanda de asemenea ca la prepararea solutiei se se respecte concentratiile si dozele recomandate, iar tratamentele sa fie efectuate la temperatura mai mici de 24˚C.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor