Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Tratamente fitosanitare pentru cerealele de toamna

culturi cereale

In vederea protejarii culturilor de cereale de toamna impotriva unor agenti de daunare care se transmit prin samanta si sol (maluri, fuzarioze, taciuni, helminthosporioze, viermi sarma, gandac ghebos etc.), fermierii pot lua masuri de prevenire, printre care si tratamentul chimic al semintelor, informeaza specialistii Oficiului Fitosanitar Mures.

Modul de aplicare a tratamentelor la seminte este diferentiat, in functie de starea fitosanitara a semintelor, de rezerva de boli si daunatori in solele care se vor insaminta si de modul de conditionare al produsului utilizat.

In solele unde plantele premergatoare au fost cereale paioase sau exista infestari cu daunatori de sol, se recomanda pentru tratament un insectofungicid care combate concomitent bolile transmisibile prin samanta si daunatorii de sol ca:

 1. NUPRID MAX AL 222 FS – 2,5 l/t (grau,orz,orzoaica,)
 2. AUSTRAL PLUS – 5 l/t (grau,orz)
 3. YUNTA QUATTRO 373,4 FS – 1,6 l/ t (grau, orz)
 4. YUNTA 246 FS – 2,25 l/t (grau,orz)

De asemenea, fermierii pot folosi urmatoarele insecticide pentru tratarea semintelor destinate semanatului impotriva daunatorilor de sol:

 1. NUPRID AL 600 FS – 1,0 l/t (grau,orz,orzoaica)
 2. PICUS 600 FS – 1,0 l/t (grau,orz,orzoaica)
 3. SEEDOPRID 600 FS- 1,0 l/t (grau,orz,orzoaica)
 4. SIGNAL – 2,5l/t (grau,orz)
 5. CRUISER 350 FS – 1,5 l/t (grau,orz).

Important de precizat este ca produsele GAUCHO 600 FS, CRUISER 350 FS, YUNTA 246 FS, YUNTA QUATTRO 373,4 FS, PICUS 600 FS, SEEDOPRID 600 FS, NUPRID MAX AL 222 FS, NUPRID AL 600 FS, previn si atacul de afide si cicade care sunt vectori transmitatori ai virozelor la cereale.

In solele unde planta premergatoare este alta decit cereale paioase si nu exista infestare cu viermi sarma sau larve ale gindacului ghebos, se poate folosi pentru tratament un fungicid (numai pentru combaterea bolilor) dupa cum urmeaza:

 1. SAVAGE 5 FS -1,5 l/t (grau,orz)
 2. VINCIT F- 1,5 l/t
 3. VINCIT NOVA – 1,0 l/t (grau,orz)
 4. LAMARDOR 400 FS -0,15 l/t (grau,orz)
 5. KINTO DUO- 1,5 l/t (grau,orz)
 6. ORIUS 2 WS – 1,5 kg/t (grau,orz)
 7. ORIUS 6 FS – 0,5 l/t (grau,orz)
 8. DIVIDEND STAR 036 FS – 1- l/t (grau) si 1,5 l/t (orz,orzoaica)

Pesticidele conditionate sub forma de prafuri (PTS, PSU, PUS, VS, DS) sau granule (WG, DG, GD) se aplica prin tratare uscata ( prafuire) sau semiumeda (umectarea semintelor inainte de prafuire cu 8- 10 lt/t apa). Pesticidele conditionate sub forma de lichid ( LS, SC, SP) sau flowbel (FF, FS) se aplica prin tratare umeda (adaugandu-se si 6- 8 lt/t apa pentru o mai buna acoperire a semintelor).

Masinile de tratat seminte trebuie sa fie bine reglate pentru a nu subdoza sau supradoza produsul, cand pot apare fenomene de ineficacitate sau fitotoxicitate.

Specialistii Oficiului Fitosanitar Mures precizeaza de asemenea ca este interzis sa se trateze semintele prin lopatare sau in buncarul masinii de semanat. De asemenea, este interzisa folosirea in alte scopuri a semintelor tratate si a sacilor in care au fost ambalate semintele tratate.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor