Specialistii din cadrul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar de la Brasov au omologat de curand trei noi soiuri de cartof, Brasovia, Sarmis si Castrum, capabile sa ofere o productie medie de circa 60 de tone la hectar, acestea fiind totodata adaptate si la cele mai recente schimbari climatice din tara.
„In cadrul Programului National de Ameliorare pe care il derulam la institutul nostru, impreuna cu statiunile din Targu-Secuiesc, Miercurea Ciuc si Suceava, am reusit sa realizam trei noi soiuri de cartof: Castrum, Sarmis si Brasovia. Acestea soiuri sunt mai tolerante la conditiile de clima, respectiv la temperaturi mai ridicate si la seceta. Ele sunt din categoria soiurilor semi-timpurii. Din acest punct de vedere, planta beneficiaza foarte mult de perioada de pricipitatii din prima parte a sezonului de vegetatie, lucru foarte important. De asemenea, se remarca si printr-o dinamica rapida de acumulare. Acest lucru inseamna ca imediat ce se formeaza noii tuberculi incep sa acumuleze in prima perioada de vegetatie, fiind protejati de perioadele de seceta”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Sorin Chiru, directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (INCDCSZ Brasov).
Din punct de vedere al productiei, noile soiuri omologate de institutul brasovean pot atinge, in conditii de tehnologie normala, circa 60 de tone pe hectar. „Anul acesta, soiurile au fost incercate in campul de la Dragus, precum si in Ungaria, pe baza unei colaborari cu cercetatorii de acolo. In ambele tari si situatii climatice, soiurile s-au comportat foarte bine. Capacitatea de productie e una destul de buna, de peste 60 de tone la hectar, in conditii normale de tehnologie cu o irigare corespunzatoare”, a mai afirmat directorul INCDCSZ Brasov.
Sursa: StiriAgricole.ro