Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

TVA de 9% din 2016 pentru carne, legume, peste si fructe

5Cota standard de TVA va scadea de la 24% la 20% iar pentru carne, legume, peste si fructe la 9%, incepand cu 1 ianuarie 2016, conform proiectelor de modificare a Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.

Proiectul de Cod Fiscal mai propune reducerea cotei standard de TVA la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Impactul bugetar brut al aplicarii cotei TVA de 20% va fi in 2016 de 11,6 miliarde lei, sume care raman la dispozitia populatiei si a agentilor economici. De asemenea, in 2016 impactul bugetar net al masurii va fi de 5,2 miliarde lei.

In ceea ce privesc beneficiile bugetului, se estimeaza o recuperare a veniturilor din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii etc. in valoare de 6,4 miliarde lei, iar in economie se preconizeaza o crestere suplimentara de circa un punct procentual. In plus, numarul locurilor de munca ar putea creste cu aproximativ 145.000 in anul 2016, respectiv cu 75.000 in urmatorii ani.

Se mai are in vedere stimularea mediului de afaceri datorata imbunatatirii fluxurilor de cash-flow, precum si reducerea evaziunii fiscale, apreciata la incasari suplimentare anuale de 500 milioane lei.

Potrivit proiectului de Cod Fiscal, efectele aditionale pe termen mediu in urma implementarii noilor cote de TVA sunt imbunatatirea conformarii voluntare si apropierea ratei efective a TVA de rata medie (17-18%), imbunatatirea ocuparii atat prin locuri noi create, cat si suplimentar prin oficializarea unor locuri de munca din economia ascunsa, stimularea extinderii relatiilor de piata in agricultura, reducerea autoconsumului si cresteri implicite a veniturilor din TVA, iar indiferent de riscuri, inflatia se va mentine la niveluri reduse, putand absorbi eventuale riscuri asociate socurilor de natura ofertei.

 

Sursa: http://agroromania.manager.ro

        Impreuna in lumea afacerilor