Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Un crescator de bovine din rasa Angus si-a asigurat piata de desfacere: vinde carnea in restaurantul unei pensiuni

vaca-angus-640Piata de desfacere constituie pentru multi fermieri un punct sensibil in cadrul unei afaceri, indiferent daca vorbim de sectorul vegetal sau zootehnic. Pentru a face fata acestor provocari, un crescator de bovine din rasa de carne Angus nu a mai asteptat sa caute cumparatori, ci a dezvoltat propriul lant alimentar integrat. Astfel, animalele crescute si ingrasate in cadrul fermei sunt apoi sacrificate si vandute in restaurantul unei pensiuni.

Chiar daca nu a reusit sa dezvolte o plantatie de salcie energetica, insuccesul primei incercari nu l-a descurajat pe Mihai Axinte, fost director de banca, sa o ia din nou de la capat si sa isi infiinteze anul trecut o ferma de crestere a bovinelor din rasa Angus in comuna Balaceana, judetul Suceava. Pentru a fi sigur ca va avea piata de desfacere, s-a asociat cu un prieten, proprietar al unei pensiuni.

„In prezent avem un efectiv de 100 de bovine Angus, din care 54 de femele, toate gestante. Mai avem vreo 24 de vitei si vreo 30 de taurasi la ingrasare. Cultivam circa 70 de hectare doar pentru furajele animalelor. Primul efectiv din aceasta rasa l-am cumparat anul trecut, in iulie: 39 de animale din Germania. Dupa aceea, in august, inca 15 din Austria”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Axinte, administratorul fermei.

Pentru a putea fi gatita in cadrul restaurantului, carnea esti tinuta timp de 21 de zile intr-o camera de maturare, la o temperatura de 0-4 grade celsius. „Avem o camera de maturare cu o capacitate de 450 de kg, unde carnea sta 21 de zile. Omul care vine la pensiune are ocazia sa vada in vitrina carnea si sa aleaga ceea ce doreste sa-i fie gatit. Odata maturata, carnea devine premium si se gateste foarte usor. In prezent, taiem un tauras la 2 saptamani”, mai spune Mihai Axinte.

Pentru a le ingrasa, administratorul fermei din Balaceana hraneste animalele cu circa 3 tone de mancare pe zi. „Circa 1,2 tone este un semi-fan de lucerna, apoi avem 1,7 tone siloz de porumb. Mai adaugam si 10% uruiala de porumb, cu cereale, soia, grau. Animalele au un spor mediu de crestere intre 1kg si 1,5 kg pe zi. Pot spune ca este o rasa profitabila, numai sa te ocupi de ea. Sa ai anul si fatarea”, este de parere Mihai Axinte.

De asemenea, administratorul fermei din Balaceana este de parere ca un crescator ar avea o eficienta economica foarte buna daca ar alege sa creasca bovine din rase de carne, mai ales datorita subventiilor. „Exista subventia de minimis de 500 de lei pe an, plus cea pentru rasa de 300 de euro. Cu banii acestia se acopera in proportie de 90% cresterea animalului, daca banii sunt directionati pentru acest lucru. Noi ajungem la costuri de 40 de euro/luna pe animal. Daca am avea un efectiv mai mic, probabil costul ar fi mai mare”, mai spune Mihai Axinte.

Preturile la care pot fi achizitionate bovinele din rasa Angus variaza de la 1.200 de euro, pentru vitele intarcate, si pot ajunge pana la 2.500-3.000 de euro pentru animalele de clasa, cu pedigree.

Originare din Scotia, bovinele din rasa Angus sunt in prezent raspindite in toate colturile lumii, din America de Nord si pana in Asia si Oceania (Australia, Noua Zeelanda). Vacile din aceasta rasa poseda o musculatura dezvoltata, prin urmare procentul oaselor in carcasa nu depaseste 16%. Mai mult decat atat, taurii din rasa Angus sunt utilizati pe scara larga in incrucisarea industriala cu vaci din alte rase. Hibrizii rezultati au o longevitate de circa 17 ani, in timp ce bovinele Angus pot trai pana la 20 de ani.

Sursa:www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor