Medicii veterinari au confirmat mai multe cazuri de Bluetongue (boala limbii albastre) la bovine in judetul Botosani. Autoritatile au instaurat carantina intr-un sat, dupa ce medicii veterinari au confirmat 10 cazuri la animalele din gospodariile localnicilor.
Bluetongue (boala limbii albastre) cunoscuta si sub denumirea de febra catarala, este o boala infectioasa, de natura virala, necontagioasa, cu transmitere vectoriala, ce afecteaza rumegatoarele domestice (ovine, caprine, bovine) si salbatice (bivoli, cerbi, mai multe specii de antilope africane si alte specii ale ordinului Artiodactyla).
La majoritatea animalelor, infectia cu virus Bluetongue (boala limbii albastre) evolueaza inaparent, insa, uneori provoca cazuri fatale la ovine, cerbi si la rumegatoare salbatice. Boala se manifesta prin febra, inflamatie de tip cataral sau ulcero-necrotic la nivelul mucoasei nazale, bucale si a bureletului coronarian.
Boala este cunoscuta din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, odata cu intensificarea cresterii ovinelor din rasa merinos in Africa de Sud.
Primele relatari privind evolutia Bluetongue (boala limbii albastre) dateaza din 1876, cand sunt semnalate imbolnaviri cu mortalitate ridicata. Importanta economica a bolii rezida in pierderile economice importante produse consecutiv diminuarii capacitatii productive a animalelor, mortalitate si malformatii fetale, cheltuieli cu imunizarea animalelor receptive, restrictii comerciale, reducerea pretului de valorificare economica a animalelor din speciile receptive si a produselor provenite de la acestea.
Conform datelor privind aparitia si evolutia focarelor de Bluetongue (boala limbii albastre) raportate la OMSA si inregistrate in WAHID (World Animal Health Information Database) in perioada 1996-septembrie 2014 au fost inregistrate, la nivel mondial peste 33.400 focare Bluetongue (boala limbii albastre), din care peste 28.300 focare au fost declarate in Europa, peste 1.600 focare in Africa, peste 3.500 focare in Asia, 6 focare in continentele Americane, inclusiv America Centrala si 4 focare in Australia.
Incalzirea globala este unul dintre posibilele motive pentru care s-a produs o modificare a modului de evolutie a Bluetongue (boala limbii albastre) in regiunea Marii Mediterane si este de asteptat ca aria de raspandire a vectorilor acestei boli sa se extinda spre nord, pe masura ce incalzirea globala se intensifica.
Sursa: StiriAgricole.ro