Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Utilizatorii de pasune fara animale vor putea depune cererile unice din aceasta saptamana

Pe G Seaca 2Utilizatorii de pasune fara animale vor putea sa depuna, incepand din aceasta saptamana, cererile unice de plata pe suprafata, a anuntat, Mihai Putintei, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

„Utilizatorii pasunilor care nu sunt inscrisi cu animale in Registrul National al Exploatatiilor vor avea posibilitatea sa depuna la centrele judetene APIA, incepand cu saptamana aceasta, cererile pentru accesarea platilor pe suprafata”, a declarat seful APIA.

Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a precizat si conditiile in care se vor oferi acesti bani fermierilor.

„Daca vorbim de fanete, aceasta este eligibila pentru plata cu o conditie: fermierul trebuie sa demonstreze cu acte ca a vandut fanul. Aceasta dovada nu mai este valabila pentru pasuni alpine situate la peste 1.800 metri altitudine. Este mult mai corect să-i cer fermierului sa faca dovada comercializarii fanului decat sa-l oblig sa creeze condiții artificiale doar ca sa primeasca subventia”, a declarat George Turtoi.

De asemenea, acesta a subliniat ca in ani precedenti multi fermieri obisnuiau sa isi cumpere un animal, pentru a putea fi eligibili la incasarea banilor de la APIA.

„In anii trecuti, multi isi cumparau o capra, se inscriau in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) doar pentru incasarea banilor de la APIA. Am fost informat ca avem judete, de exemplu Maramures, Alba, Harghita, unde sunt multi fermieri care traiesc din cosirea si vanzarea fanului, a mai spus George Turtoi.

Utilizatorii de pajisti care nu au animale au devenit eligibili pentru a primi subventii de la APIA, ca urmare a modificarii Legii pajistilor din luna mai 2015.

Conform modificarilor Ordonantei 34/2013 privind administrarea si exploatarea pajistilor, si utilizatorii de pajisti care nu sunt crescatori de animale pot primi subventiile pe suprafata de la APIA. Proiectul reglementeaza completarea definitiei utilizatorului de pasuni si fanete si cu fermierii care nu detin animale, dar care desfasoara activitati agricole specifice categoriei de folosinta pasuni si fanete, astfel încat sa se evite tratarea diferentiata a fermierilor în cazul accesarii de catre acestia a masurilor din cadrul noii Politici Agricole Comune

Cererile pentru platile unice pot fi depuse inca 25 de zile calendaristice dupa data de 15 iunie, insa vor fi insotite de penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere din sumele la care fermierul ar fi avut dreptul daca ar fi depus cererea pana in termenul initial.

Sursa: www.stiriagricole.ro

        Impreuna in lumea afacerilor