Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Vestea buna: S-a ridicat „presuspendarea” POSDRU! Vestea rea: Vin corectiile!

POSDRU SUSPENDARERata de absorbtie reala in cadrul POSDRU 2007 – 2013 stagneaza din februarie 2015, cand Romania a incasat ultimele plati intermediare de la Comisia Europeana pe acest Program. In toata aceasta perioada, Programul cu 4000 de beneficiari (in acest numar neintrand si partenerii in implementarea proiectelor) a fost „presuspendat” (din nou, n.r.) de Comisia Europeana, asa cum a declarat ieri, 2 septembrie 2015, ministrul fondurilor europene, Marius Nica, la finalul sedintei de Guvern. Ministrul Eugen Teodorovici anuntase in luna martie 2015 o „intrerupere temporara a platilor pana in luna mai, in baza unei intelegeri cu CE”.

Se reiau platile de la CE pe POSDRU

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat ieri ca in urma eforturilor depuse in ultimele 4 luni si a verificarilor efectuate la solicitarile Comisiei Europene, saptamana aceasta Romania a primit decizia privind ridicarea intreruperilor de plati si a presuspendarii pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, ceea ce inseamna ca in perioada imediat urmatoare, aproximativ doua saptamani, Romania va primi de la Comisia Europeana aproximativ 480 milioane de euro”.

Pe 21 august a intrat in vigoare Hotararea nr. 652/2015 privind aplicarea de corectii financiare in cadrul Programului Operational Sectorial „Dezvoltarea resurselor umane” (POSDRU) 2007-2013 care prevede aprobarea unor decertificari definitive de sume in cadrul tuturor apelurilor de proiecte lansate in cadrul Programului, precum si faptul ca se autorizeaza Autoritatea de certificare si plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice sa efectueze deduceri procentuale de 7,5% asupra cheltuielilor declarate, aferente proiectelor selectate prin apelurile de proiecte incepand cu 115, conform unei metodologii de calcul care se aproba prin ordin comun al ministrului fondurilor europene si al ministrului finantelor publice in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Conform unui punct de vedere oficial transmis fonduri-structurale.ro de reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene deducerile mentionate nu vor afecta beneficiarii, in sensul ca nu se vor aplica cheltuielilor care vor fi validate si platite de Autoritatea de Management POSDRU.

Modalitatea in care se vor realiza deducerile va fi stabilita de Autoritatea de Certificare si Plata.

Descarca  Hotararea 652/2015

Sursa: www.fonduri-structurale.ro

        Impreuna in lumea afacerilor