Home
Judetul Bacau
Linkuri utile
Despre noi
Membri
Proiecte
Parteneri
Comisii de lucru
Agentii
Birouri
Reprezentante
Media
Publicatii
Contact

Formarea profesionala - beneficii pentru angajati si angajatori

cursuriIn cadrul proiectului “CAD – Cresterea Abilitatilor Digitale” –POCU/860/3/12/142947, înscris în cadrul axei prioritare nr. 3 – Locuri de muncă pentru toți, implementarea acestuia fiind realizata de catre Camera de Comert si Industrie Bacau in parteneriat cu Ioanida Turism S.R.L., CSA Travel S.R.L. și Ymac Saby Company S.R.L., vor avea loc, in perioada imediat urmatoare, derularea de 126 de Campanii de informare, ce au ca obiect accesarea potentialului latent, de motivare si crestere a increderii in scopul exprimarii intentiei de a participa la programme de formare profesionala, precum si incurajarea demararii materializarii obiectivului prin proiect.

Fiecare eveniment va prezenta participantilor o tema cu privire la importanta si necesitatea participarii la programe de formare, unde se are in vedere incurajarea angajarii.

Tema 2:

FORMAREA PROFESIONALA- BENEFICII PENTRU ANGAJATI SI ANGAJATORI
Formarea profesionala reprezinta una din modalitatile de perfectionare a angajatilor, care ii ajuta sa isi imbunatateasca pregatirea profesionala si sa acumuleze cunostinte pentru a avansa la locul de munca.
Formarea profesionala a angajatilor este reglementata prin articolul nr. 192 din Codul Muncii. Acesta mentioneaza aspecte legate de obligativitatea programelor de formare, costurile suportate predominant de angajator, precum si de drepturile salariatului pe durata stagiului de formare profesionala.

Care sunt obiectivele formarii profesionale?
Programele de formare profesionala au scopul de a oferi posibilitatea angajatilor de a-si imbunatati competentele profesionale, astfel incat sa se adapteze mai usor la schimbarile de pe piata muncii si din domeniul in care lucreaza.

Obiectivele principale includ:

 Obtinerea unei calificari profesionale;
 Adaptarea angajatilor la cerintele locului de munca si ale postului respectiv;
 Promovarea la locul de munca;
 Dezvoltarea carierei profesionale;
 Actualizarea cunostintelor si abilitatilor profesionale pentru locul de munca respectiva;
 Perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;
 Reconversia profesionala pentru angajatii care vor sa lucreze in alt domeniu;
 Dobandirea de cunostinte avansate;
 Prevenirea si scaderea ratei somajului.

Formarea profesionala la locul de munca poate fi un catalizator important pentru dezvoltarea angajatilor si a performantei organizationale. Atat angajatorii, cat si angajatii pot beneficia de o serie de beneficii prin participarea la programe de formare profesionala eficiente.

Beneficiile pentru angajatori:

  • Performanta organizationala imbunatatita – Formarea profesionala poate ajuta angajatii sa-si dezvolte abilitatile si sa fie la curent cu tendintele din industrie, ceea ce poate contribui la cresterea performantei organizationale.
  • Reduceri ale costurilor – Investirea in formarea profesionala poate ajuta la prevenirea erorilor si a incidentelor, ceea ce poate reduce costurile organizationale.
  • Atragerea si retinerea talentelor – Angajatii sunt mai motivati si mai angajati cand se simt sustinuti si au oportunitati de dezvoltare continua. Formarea profesionala poate ajuta la atragerea si retinerea talentelor.

Beneficiile pentru angajati:

  • Dezvoltarea abilitatilor – Participarea la programe de formare profesionala poate ajuta angajatii sa-si dezvolte abilitatile si sa fie la curent cu tendintele din industrie.
  • Cresterea potentialului de cariera – Formarea profesionala poate deschide noi oportunitati de cariera si poate ajuta angajatii sa-si imbunatateasca perspectivele de cariera.
  • Cresterea motivatiei si angajamentului – Angajatii sunt mai motivati si mai angajati cand se simt sustinuti si au oportunitati de dezvoltare continua. Formarea profesionala poate ajuta la cresterea motivatiei si angajamentului angajatilor.

In concluzie, formarea profesionala la locul de munca poate fi un element important pentru dezvoltarea angajatilor si a performantei organizationale. Atat angajatorii, cat si angajatii pot descoperi numeroase beneficrieri descrierii prin participarea la programe de formare profesionala eficiente.

        Impreuna in lumea afacerilor